Uncategorized

Gjuha shqipe është, pa dyshim, arritja më e madhe shpirtërore e popullit shqiptar në fillin e shekujve. Kjo, pos vlerës reale dhe simbolike, ka dhe një kuptim shumë më të thellë për shqiptarët, se lidhet me vet mbijetesën e tyre dhe të vet kombit. Për më tepër, kur mendon se shqipja ka mbijetuar me një […]

Continue reading about Gjuha letrare kombëtare shqipe dhe përshkallëzimi i një debati shterp

του Δρ. Σταύρου Γ. Ντάγιου[1] Ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό, πολιτισμικό, γλωσσικό κ.λπ. περιβάλλον.  Οι καθημερινές συναλλαγές δεν μας θυμίζουν σε τίποτε εκείνες κάποιων δεκαετιών πριν. Γίνονται με πολλούς και, πολλές φορές, αθέατους τρόπους, ηλεκτρονικά, με τηλε-παραγγελίες, τηλε-εκφορτώσεις, σε μεγάλες αποστάσεις, από αφανείς προμηθευτές και πελάτες. Η αγορά δεν είναι μόνον ευμετάβλητη αλλά και άκρως […]

Continue reading about Η μετάφραση ως υπέρβαση των φραγμών της αγοράς

Η ιστορία ανήκει στους νικητές, αλλά δεν γράφεται μόνον από αυτούς  Με αφορμή το άρθρο του κυρίου Γ. Μαρίνου στο Βήμα της 17ης Δεκεμβρίου 2010 «Ο Κίσινγκερ και εγώ», γεννούνται πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις περιώνυμες αλήθειες και μύθους στην ιστορία, τα οποία, είτε παραμένουν εσαεί αδιευκρίνιστα, είτε κάποτε απορρίπτονται ως μύθοι ή επαληθεύονται ως […]

Continue reading about Η αισθητική της ιστορικής μαρτυρίας

Skip to toolbar