Έχει αυξηθεί ραγδαία στο διαδίκτυο ο αριθμός των ψεύτικων προγραμμάτων antivirus. Ο σκοπός τους; Τόσο απλός, παλιός και διαβολικός: Να κλέβουν! (χρήματα, προσωπικά δεδομένα, passwords). Στις 240 εκατομμύρια  ιστοσελίδες σε ένα χρόνο, τα ψεύτικα προγράμματα για την ασφάλεια του υπολογιστή αποτελούν 15% των κακόβουλων προγραμμάτων (malware). Η εύρυνα έχει τελειώσει το Φεβρουάριο 2010 απο το Google.

Γνωστή μα το όνομα ‘Scareware’ (πρόγραμμα φοβισμού) η τεχνική της διαφήμισης ή παρουσίασης αυτών των προγραμμάτων στις οθόνες μας , σκοπεύει να πείσει τον χρήστη ότι ο υπολογιστής του είναι infected από επικίνδυνους ιούς και στη συνέχεια τον καθοδηγεί να εγκαταστήσει αυτό το ‘σωτήριο πρόγραμμα’ .

Πως μπορούμε όμως να προστατευτούμε και να διακρίνουμε αυτά τα ψεύτικα μηνύματα;Βασικά χρειάζεται λίγο προσοχή στο να διακρίνουμε αυτά τα μηνύματα , επειδή τα διαβολικά προγράμματα αυτά χρησιμοποιούν πλαίσια που είναι παρόμοια με τα κανονικά πλαίσια των Windows για παρατηρήσεις ή σφάλματα (warning, errors) .Mιά  άλλη τακτική (ψεύτικης ταυτότητας προέλευσης) είναι αυτή κατά την οποία χρησιμοποιούν το όνομα , ή το link μιας μεγάλης εταιρίας με κύρος στην πληροφορική (πχ Microsoft), που όμως εάν ρίξετε μιά πιό προσεκτική ματιά, θα διαπιστώσετε ότι η  ονομασία διαφέρει μονό σε ένα γράμμα (πχ Microsoft.windowsfirewal γραμμένο μόνο με ένα ‘l’ στο τέλος, είναι ενδεικτικό του ότι είναι ψεύτικο) Για τέτοια μηνύματα πρέπει να εμπιστευτούμε μόνο το δικό μας πρόγραμμα antivirus, και ευνόητο είναι ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το χειριζόμαστε, ή τουλάχιστον να γνωρίζουμε τα πλαίσια του.

Πως μπορούμε όμως να σβήσουμε ένα τέτοιο κακόβουλο μήνυμα εάν εμφανιστεί στην οθόνη μας; Καταρχήν δεν πρέπει να πατήσετε σε καμία περίπτωση οποιοδήποτε  κουμπί μέσα στο πλαίσιο αυτό, ούτε το ‘Χ’ ούτε το ΄CANCEL’ καθώς είναι παγίδες, επιτηδευμένα στημένες. Το επόμενο βήμα είναι να κλείσετε τον  internet browser εντελώς, ή  σε περίπτωση που μπλοκάρει και δεν ανταποκρίνεται τίποτα, κάνουμε χρήση της γνωστής μεθόδου  CTRL+ALT+DEL . Αμέσως μετά θα πρέπει να κάνουμε σάρωση για ιούς με το πρόγραμμα antivirus που διαθέτουμε. Άλλη μέθοδος προστασίας είναι το λεγόμενο ‘προ-εμβόλιο’, με άλλα λόγια χρησιμοποιώντας το pc ως χρηστής με περιορισμούς (limited account) ώστε και στην περίπτωση που κατά λάθος αποδεχτήκαμε  αυτά τα κακόβουλα μηνύματα, να μη μπορούν να εγκατασταθούν στη μνήμη λόγω περιορισμού του λογαριασμού μας. Σας υπενθυμίζουμε ότι όταν αυτά τα κακόβουλα προγράμματα (malware) καταφέρουν και εγκατασταθούν με την ‘άδεια μας, κλέβουν όλα τα προσωπικά δεδομένα του pc μας, ή στην καλύτερη περίπτωση σου μπλοκάρουν τον υπολογιστή και σε υποχρεώνουν να αγοράσεις το δικό τους πρόγραμμα για να σώσεις το pc σου.

Δίκαια μπορεί να αναρωτιέται κανείς: Γιατί δεν μπορεί να το εντοπίσει το δικό μου πρόγραμμα antivirus, έτσι ώστε  να μην εμφανίζεται καθόλου στην οθόνη μου αυτό το κακόβουλο μήνυμα; Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι, εάν μέχρι πριν από μερικά χρόνια το hacking ήταν απλώς ένα hobby, κάποιων ερευνητών, ερασιτεχνών που ήθελαν μόνο να δείξουν ότι μπορούσαν να σπάσουν κώδικες και προσβάσεις, τώρα πια έχει μετατραπεί σε ολόκληρη βιομηχανία πολύ πιό εξελιγμένη και οργανωμένη, η οποία έχει ετήσιο τζίρο 2 δισεκατομμύρια δολάρια! Συνχρόνος  στο υπόβαθρο ο επιστημονικός κλάδος τελειοποιείται και εξελίσεται συνεχώς: το Social Engineering, που σαν κεντρική ιδεολογία λέει ότι αντί να προσπαθούμε επίμονα να σπάσουμε την πόρτα, καλυτέρα ας κοροϊδέψουμε τον ιδιοκτήτη να μας δώσει το κλειδί ο ίδιος (η τακτική φοβισμού – scare tactics – που αναφέραμε και πιο πάνω). Αυτά τα κακόβουλα προγράμματα τις περισσότερες φορές κολλάνε σε ιστοσελίδες, χωρίς καν την άδεια ή την γνώση των ιδιοκτητών τους, με συνέπεια να κολλήσουν και οι επισκέπτες αυτής της ιστοσελίδας.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες παροχής προστασίας προγράμματος antivirus (όπως Symantec Norton ή Kaspersky Lab) έχουν καταφέρει και ενημερώνονται συνεχώς για τις απειλές αυτές και μπορούν να τις αποτρέψουν χωρίς να γίνεται αισθητό από τον χρήστη, αλλά όλες οι εταιρείες από την άλλη προσφέρουν διαφορετικά πακέτα προστασίας: Antivirus και Internet Security. Το πρώτο είναι φθηνότερο αλλά μόνο το Internet Security παρέχει ολόκληρη προστασία! Άρα οπωσδήποτε πρέπει να αναβαθμίσετε το πρόγραμμα antivirus στο πακέτο Internet Security.

Leave a Reply

Skip to toolbar