Του Mikel Nasi[1]

Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, η καθημερινότητα μας αποτελείται αποκλειστικά από τεχνολογικά και ψηφιακά εργαλεία, όπως internet, laptop, netbook, ipod, iphone, ipad, 3g, mp3, wi-fi κ.τλ. Και, μάλιστα, τώρα τελευταία, έχουν κατακλύσει την αγορά και τα καινούρια έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smart phones) τα οποία, ουσιαστικά, περιέχουν όλα τα παραπάνω σε ένα μικροϋπολογιστή, ο οποίος κάνει τα πάντα.

Άρα, είναι αυτονόητο να αναρωτιέται κανείς: Γιατί eReader;

Τι καινοτομία υπόσχεται ένα τόσο περιορισμένο προϊόν που προσφέρει μόνο ανάγνωση κειμένου και ψηφιακών βιβλίων; Πράγματι, τίποτα το καινούριο, εάν σκεφτούμε ότι αυτή η δυνατότητα θεωρείται το πιο απλό και το πιο αυτονόητο που προσφέρουν πλέον τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα, πολλώ μάλλον οι υπολογιστές αλλά και τα μικρά μοντέρνα laptops ή netbooks.

Για να λύσουμε αυτήν την απορία, θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα από τα πιο πλήρη e-readers της αγοράς που κυκλοφορεί: Το Sony eReader PRS 950 SC (Daily Edition)

Καταρχήν οι διαστάσεις του είναι τέτοιες, ώστε ο χρήστης να έχει την αίσθηση ότι έχει ένα πραγματικό βιβλίο στα χέρια του.

Η οθόνη του έχει σχεδιαστεί με καινούρια τεχνολογία eink η οποία κάνει την ανάγνωση ευχάριστη και φιλική για τα μάτια σαν να διάβαζε ένα κανονικό βιβλίο όπου ο αναγνώστης μπορεί να επιλέγει 16 επίπεδα του γκρι. Μπορεί επίσης να διαβάζει κανείς και υπό συνθήκες δυνατού φωτισμού στον ήλιο π.χ., όπως με το κανονικό βιβλίο. Πολύ σημαντικό αυτό, αφού κανείς δεν μπορεί να διαβάζει περισσότερο από μια ώρα στον υπολογιστή χωρίς κεφαλαλγίες ή χωρίς να κουράζονται τα μάτια του.

Η μπαταρία του έχει αυτονομία 10 μέρες τουλάχιστον με ενεργοποιημένο το ασύρματο δίκτυο wi-fi και 22 χωρίς. Άρα, έχει κανείς την ελευθερία όχι μόνο να μην αγχώνεται και να ψάχνει παροχές, αλλά και να ξεχάσει το φορτιστή στο σπίτι όταν πάει σε ταξίδι ή διακοπές χωρίς να περιορίσει την χρήση του e-reader λόγω εξοικονόμησης ενέργειας.

Η εσωτερική μνήμη 2 Gb μπορεί να αποθηκεύει 500 βιβλία. Υπάρχει η δυνατότητα επίσης επέκτασης μνήμης μέχρι και 32 Gb. Άρα, μπορούμε να κουβαλάμε στη τσέπη μας μια ολόκληρη βιβλιοθήκη!

Με την επιλογή του ασύρματου δικτύου wifi ή το 3G, το e-reader μπορεί να συνδεθεί με το ReaderStore ή με άλλα βιβλιοπωλεία online όπου μπορεί να αγοράσει ή να δανείσει κανείς (ή και να κατεβάσει δωρεάν όπου προσφέρεται) βιβλία επί τόπου όπου και αν βρίσκεται. Επίσης μέσου του ασύρματου δικτύου μπορεί να διαβάζει κανείς τις καθημερινές εφημερίδες online (ή τουλάχιστον αυτές που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία).

Από τεχνικές δυνατότητες χρησης, το e-reader σου παρέχει υπηρεσίες ενός υπολογιστή: αναγνωρίζει όλα τα δημοφιλή φορματ όπως pdf, word, rtf, jpeg κτλ. Επίσης παίζει μουσική mp3 και aac format.

Κατά την ανάγνωση, υπάρχει η δυνατότητα να σημειώσουμε πάνω στο κείμενο, να επισημάνουμε αποφθέγματα (highlight text) και να εξάγουμε (export) αυτές τις δικές μας σημειώσεις στον υπολογιστή μας. Και όπως είναι αναμενόμενο, μπορεί κανείς να κάνει αναζήτηση στη βιβλιοθήκη του για οποιαδήποτε λέξη ή φράση και να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτό που χρειάζεται.

Η διαχείριση του κειμένου είναι πολύ ευέλικτη, λόγω της οθόνης αφής (touch screen) όπου το ξεφύλλισμα των σελίδων και η μεγέθυνση καθίστανται κυριολεκτικά ένα παιχνίδι που το έχει κανείς στα δάχτυλα του.

Συμπέρασμα: Γι αυτούς που αγαπάνε το βιβλίο και το διάβασμα ή για αυτούς που ταξιδεύουν ή διαβάζουν εν κινήσει είναι ένα πολύτιμο ψηφιακό εργαλείο που, παρότι, σε σύγκριση με τους άλλους ανταγωνιστές gadgets δεν φέρνει κάτι συγκεκριμένο καινούριο από τεχνολογική σκοπιά εφαρμογής, ενώνει με τον καλύτερο τρόπο την τεχνολογία με την πρακτικότητα, καθώς επίσης προστατεύει την υγεία των ματιών μας και μετά από εκτεταμένες ώρες χρήσης. Λίγο είναι;

Όσοι βιβλιόφιλοι προσέλθετε!

—————————————————————————————————-

[1] Ο είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστώνLeave a Reply