Η Google από την 1η Μαρτίου 2012 αλλάζει την πολιτική απορρήτου ενσωματώνοντας όλες τις πολιτικές  των υπηρεσιών της σε μια ενιαία πολιτική.
Τι σημαίνει αυτό;  Πως θα επηρεάζει εμάς τους χρήστες;

Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα και ας κάνουμε μια υποθετική προσομοίωση.  Σκεφτείτε ότι είστε μπλοκαρισμένος στην κίνηση ενώ έχετε αργήσει σε ένα ραντεβού.
Ξαφνικά σας έρχεται ένα μήνυμα από την Google που σας συμβουλεύει να αλλάξετε διαδρομή και σας προτείνει μία άλλη όπου δεν έχει κίνηση.
Φυσικά απελευθερωμένος θα ακολουθήσετε τη χρήσιμη συμβουλή και πηγαίνετε προς την καινούρια κατεύθυνση. Αμέσως μετά από λίγο σας έρχεται ένα καινούριο μήνυμα που σας λέει να μην τρέχετε πολύ επειδή ο συνάδελφος που θα συναντήσετε θα αργήσει 20 λεπτά από την προβλεπόμενη ώρα συνάντησης.
Ακούγεται σαν σενάριο επαγγελματικής κατασκοπίας αλλά αυτή είναι μια από τις βελτιωμένες υπηρεσίες που σκοπεύει να προσφέρει ο γίγαντας Google για την ενοποίηση, αναγνώριση και την παρακολούθηση σας σε όλες τις συσκευές απ ο που μπαίνετε online.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση που περιγράψαμε εσείς είχατε προγραμματίσει ένα ραντεβού στο Google Calendar όπου είχατε σημειώσει το μέρος, την ώρα, και τα άτομα που θα συναντούσατε. Επίσης σε όλο το χρόνο που είστε εν κινήση είστε συνδεδεμένοι (και οι 2) online από το κινητό σας Smartphone, όπου έχετε ενεργοποιήσει το σύστημα GPS και το Google Μaps.
Μαζεύοντας αυτόματα όλα αυτά τα δεδομένα, η Google αξιοποιεί και υπολογίζει βέλτιστα όλους τους πιθανούς αλγόριθμους για ένα μοναδικό σκοπό – το να φτάσετε στην ώρα στο ραντεβού σας.

Εάν κοιτάμε την θετική πλευρά έχουμε να κάνουμε σαφώς με μια βελτιωμένη υπηρεσία και πολύ έξυπνη εξυπηρέτηση.
Ποια είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και ένα φόβο απ όλη αυτην την υπέρ-σύγχρονη παρακολούθηση online που κτίζετε γύρο μας σε κάθε βήμα της καθημερινότητας μας;  (Μάλιστα έχει σταλεί επιστολή προς την Google, από τη Κομισιόν της ΕΕ όπου οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων των «27» τονίζουν πως θέλουν να εξετάσουν λεπτομερώς τη νέα πολιτική πριν τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου.)

Πρώτα απ όλα η Google στοχεύει να αποκαλύψει και να παρουσιάζει κάθε συνδεδεμένο χρήστη με ένα μοναδικό όνομα, το πραγματικό του. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άλλος λογαριασμός που έχετε δημιουργήσει και χρησιμοποιείτε ψευδώνυμο  (πχ στο YouTube) θα αποκαλυφθεί με το πραγματικό σας όνομα . Ο μόνος τρόπος να γλιτώσετε είναι να σβήσετε αυτούς τους λογαριασμούς εάν δεν θέλετε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα σας.
Από την άλλη, η Google θα παρακολουθεί και θα καταγράφει όλο το ιστορικό της πλοήγηςής σας στο διαδίκτυο, δηλαδή που μπαίνετε, τι μηνύματα ποστάρετε σε κοινωνικά δίκτυα, τι βίντεο βλέπετε, τι αγορές κάνετε online. Αυτόματα δημιουργείτε και εμπλουτίζεται το προφίλ σας και η Google σας ταξινομεί σε 1 συγκεκριμένη κατηγορία με συγκεκριμένες απαιτήσεις έτσι ώστε να ξέρει τι διαφημίσεις ή αποτελέσματα αναζητησης να βάλλει ‘’δίπλα σας’’ όπου και να σερφάρετε.
Όλα αυτά προϋποθέτουν να είστε συνδεδεμένος στο Google Account σας στο browser. H μόνη λύση είναι να σερφάρετε χωρίς να έχετε κάνει log in στο λογαριασμός σας.

Στην πραγματική ζωή εμείς φτιάχνουμε μονοί μας και ενστικτωδώς την διακριτικότητα και το απόρρητο. Όταν είμαστε σε δημοσίους χώρους, πχ σε ένα εστιατόριο, εμείς ελέγχουμε τη στάθμη έντασης της φωνής μας και ψιθυρίζουμε όταν είναι ανάγκη έτσι ώστε να ακούει μόνος ο συνομιλητής μας και όχι ο διπλανός πελάτης ή ο σερβιτόρος όταν μας πλησιάζει.
Όταν βλέπουμε και κάποιον γνωστό που ‘’δεν μας αρέσει’’ και είναι σχετικά κοντά ανεβάζουμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια μας, ελέγχουμε και τις κινήσεις και τα αισθήματα πλέον, γινόμαστε μηχανικοί δηλαδή, έτσι ώστε να μην εκθέτουμε καμία πληροφορία από το σώμα μας.

Στον εικονικό κόσμο online δεν το έχουμε αυτόν τον ελέγχο.
Εκεί ο καθένας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε και οπουδήποτε.

Μένει να δούμε τώρα πως η Google θα χειρίζεται όλα αυτά τα απόρρητα δεδομένα.
Η αίσθηση είναι ότι στο πνεύμα της ανταγωνιστικότητας η Google προσπαθεί να γίνει Facebook και το Facebook προσπαθεί να γίνει Google!

Γεγονός είναι ότι όσο μαζεύεται η εξουσία, ο έλεγχος και η επιρροή σε ένα μοναδικό φορέα οι πολίτες δικαίως νοιώθουν μια κρυμμένη απειλή και ανασφάλεια.
Πολλοί από μας δεν ξέρουν πόσο σημαντικό είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων γιατί απλώς νομίζουμε ότι δεν μας βλέπει κάνεις όταν είμαστε μπροστά στις οθόνες μας. Μας αρέσουν όλα τα δωρεάν χωρίς να σκεφτούμε ότι πληρώνουμε με το πιο ακριβό νόμισμα που υπάρχει: την ελευθερία μας.

M.N

——————————————————————————————————————————————————————-

Στο παρακάτω link το πλήρες κείμενο της νέας πολιτκής απορρήτου της Google
http://www.google.gr/intl/el/policies/

 

Tags: ,

Leave a Reply